Urban chce v pondělí zveřejnit seznam míst, kde se ředí nafta

08.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. května (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban chce v pondělí zveřejnit seznam čerpacích stanic, kde Česká obchodní inspekce nedávno zjistila prodej nafty s příměsí levnějšího topného oleje. V Sedmičce televize Nova uvedl, že seznam zveřejní prostřednictvím médií. Musí ale nejprve prověřit, zda mu v tom nebrání nějaký paragraf zákona.

Za primární problém míchání pohonných hmot považuje Urban dopady na bezpečnost provozu a možnost zničení motorů aut. Až druhotným rizikem je podle něj daňový únik. Zmínil navíc, že těžký topný olej bude pravděpodobně zatížen spotřební daní. Návrh už konzultoval s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. "Je to jedna z úvah, abychom zamezili spekulantům dělat podobné věci," dodal.

Urbanův kolega v televizní debatě místopředseda KSČM Václav Exner namítl, že zveřejnit by se měl seznam těch, kdo pohonné hmoty s oleji míchá. Podle Exnera by takové firmě měla být okamžitě odebrána licence. "Ty 'míchače' zastavíme velice brzo," odpověděl Urban.

Česká obchodní inspekce nedávno provedla 500 preventivních kontrol, z nichž zhruba deset procent nevyhovělo pravidlům. V naftě se objevuje těžký topný olej a v benzinu technické benziny, zmínil dnes Urban. Podezření, že někdo ředí naftu topnými oleji, však dosud není potvrzené. Podle Urbana se ministerstvo rozhodlo znásobit kontroly a v krátké době provede dalších 2500 kontrol odběru vzorků pohonných hmot.

Exner namítl, že kontrol je nepřiměřeně málo a ČOI není jediná, která by kontroly měla provádět. Také postihy jsou podle Exnera nízké. "Pokuta maximálně milion korun a při opakovaném výskytu dva miliony není něco, co by někoho odrazovalo," řekl.

Podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu bylo ke konci loňského roku v tuzemsku 2151 čerpacích stanic. Dalších zhruba 1150 interních areálových stanic je určeno pro výdej pohonných hmot pro vlastní potřebu. Interních areálových stanic, které využívá veřejnost, je asi 130. Mobilních čerpacích stanic se odhaduje kolem 120.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK