Prima: Slévárna Zetor musela zrušit odměny za docházku

08.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. května (ČTK) - Brněnská Slévárna Zetor musela zrušit odměny za docházku. Podle pracovního úřadu porušovala zákoník práce, informovala televize Prima. S odměňováním zaměstnanců za docházku přitom měla firma úspěch. Nemocnost klesla o pět procent a snížil se počet přesčasů. Po zrušení odměn se ale nemocnost opět vyhoupla na původní úroveň.

Ten, kdo neměl v Zetoru neplánovanou absenci vyšší než jeden den za měsíc, dostal 3000 korun odměnu. "Na základě kontroly úřadu práce jsme museli od systému odstoupit," řekl televizi generální ředitel Slévárny Zetor Vojtech Pánik. Podle ředitele Úřadu práce Brno-město Jiřího Ukleina šlo o diskriminaci z důvodu zdravotního stavu, který subjektivně zaměstnanec nemůže ovlivnit.

Systém odměňování se nelíbil ani odborům. Podle nich nešlo o odměnu za docházku, ale o trest za nemoc, dodala Prima. Ministerstvo práce a sociálních věcí proti opatření nic nenamítá, pokud firmy postupují v souladu se zákonem. MPSV očekává, že odměny za docházku do zaměstnání bude zavádět stále více firem. Vliv na to zřejmě bude mít i připravovaný zákon, podle kterého má náhradu mzdy za prvních 14 dní nemoci hradit zaměstnavatel.

Slévárna Zetor je od března v konkurzu. Firma má asi 300 zaměstnanců. Hospodaření Slévárny Zetor skončilo loni ztrátou 27 milionů korun, kterou se podařilo snížit ze 156 milionů v roce 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK