HN, Právo: SOS se chystá žalovat banky kvůli poplatkům

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů hodlá zažalovat banky kvůli existenci některých poplatků, píše Právo a Hospodářské noviny. Banky podle SOS porušují zákon tím, že vymáhají poplatky za zrušení nebo i vedení účtu. Pokud banky odmítnou o zrušení poplatků jednat, SOS je připraveno je zažalovat. Banky oslovené HN se zrušením poplatku nepočítají.

Sdružení podalo podnět kvůli poplatku za zrušení účtu na podzim 2003 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle SOS poplatek brání volnému přechodu klientů u bank a konkurenci. Loni na podzim sdružení kritizovalo antimonopolní úřad, že šetření trvá dlouho. Úřad ale tvrdí, že se případem aktivně zabývá a v šetření poplatků pokračuje.

Od léta 2003 už některé banky poplatek zrušily. Komerční banku následovaly Citibank, Živnobanka a před měsícem i BAWAG. Podle HN patří mezi dražší banky v poplatku za zrušení konta HVB s poplatkem 400 korun a Česká spořitelna a Raiffeisenbank s poplatkem 300 korun. Poplatky za zrušení účtu se v tuzemských bankách pohybují od 200 do 400 korun. Mluvčí bank většinou potvrdili, že s jejich zrušením nepočítají.

Zahraniční peněžní ústavy, včetně mateřských společností tuzemských bank, podle SOS většinou žádné podobné poplatky po svých klientech nechtějí. Za zrušení účtu si neúčtují žádné poplatky banky ve Velké Británii, Nizozemsku, Maďarsku, Skandinávii či v Belgii. Naopak v Rakousku a na Slovensku se za uzavření konta platí. V poměru k HDP na hlavu stojí běžné služby v Česku dvakrát až třikrát víc než v zemích eurozóny, píšou HN.

Sdružení už jednou uspělo s žalobou, a to u stavebních spořitelen. Antimonopolní úřad jim dal v první instanci pokutu půl miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK