LN: Politici si v ČKA vydělají miliony, měsíčně až 300.000 korun

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Příjmy srovnatelné se špičkovými manažery mají členové dozorčí rady České konsolidační agentury, politici Pavel Tollner (KDU-ČSL) a Pavel Pešek (US-DEU). Za loňský rok dostali za práci v agentuře dohromady částku 7,3 milionu korun. Tento plat odpovídá měsíčnímu příjmu okolo 300.000 korun, což je 6,4násobek poslaneckého platu. Píšou to Lidové noviny.

Celkový plat v agentuře nicméně přesáhl manažerské platy ve velkých tuzemských firmách. Méně berou například manažeři likérky Stock Plzeň ale i běžní členové představenstva mladoboleslavské Škody Auto.

Odměny členů dozorčí rady jsou dány stanovami, které schvaluje ministerstvo financí. Senátoři a poslanci pracují v ČKA bez nároku na odměnu. Pešek a Tollner jsou jediní politici, kteří mají na odměny nárok, píše deník.

Plat za práci v ČKA není jediným příjmem členů dozorčí rady. Dalších téměř 633.000 korun připadlo jejím členům za působení ve vedení firem pod kontrolou konsolidační agentury. Například Tollner je zároveň členem dozorčích rad v České finanční a Konpu, které patří do skupiny ČKA. Příjmy pro členy dozorčí rady dosahují milionových hodnot dlouhodobě.

V roce 2001, kdy dozorčí radu ČKA obsadili politici, se odměny pro člena mohly vyšplhat až na 100.000 korun. Po kritice odměna klesla na 70.000 korun, ale v současnosti dosahuje příjem člena dozorčí rady více než čtyřnásobku. Průměrný plat se za stejnou dobu zvýšil o 22 procent. Na výši platů neměly vliv ani stížnosti na práci ČKA ze strany ministra financí Bohuslava Sobotky a Nejvyššího kontrolního úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK