Experti: Trh práce je v nejlepší kondici za poslední dva roky

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Trh práce je v České republice v nejlepší kondici za poslední dva roky, uvedli experti, které ČTK oslovila. Počet nezaměstnaných klesá především díky sezonním pracím a rychlému růstu ekonomiky. Ta však stále trpí strukturálními problémy, a další výrazné snížení míry nezaměstnanosti proto nelze očekávat.

Počet lidí bez práce se v dubnu snížil téměř o 28 tisíc a dosáhl počtu 512.557 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti tak poklesla na 8,9 z březnových 9,4 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Míra nezaměstnanosti v ČR je nyní stejná jako průměr Evropské unie, ale výrazně nižší než v okolních zemích. Na Slovensku je bez práce necelých 13 procent lidí, v Polsku necelá pětina a v Německu činí míra nezaměstnanosti 12 procent.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn připomněl, že převážná část nezaměstnaných v Česku jsou středoškoláci bez maturity a osoby se základním vzděláním. "To ukazuje na klíčovou roli celoživotního učení," řekl.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se míra nezaměstnanosti snižuje především díky sezonním pracím v zemědělství a ve stavebnictví. Na tvorbě pracovních míst se však podle něj podílejí i zahraniční investoři a silnější hospodářský růst.

"Trh práce je v nejlepší kondici za poslední dva roky," řekl ekonom Patria Finance David Marek. Příznivý vývoj podle něj dokresluje i 54 tisíc volných pracovních míst, což je o 11 tisíc více než před rokem. Vzhledem k očekávanému vysokému růstu ekonomiky v letošním roce by prý mohla nezaměstnanost nadále mírně klesat.

Výraznější pokles však podle Marka není pravděpodobný, protože mu brání strukturální problémy na trhu práce. Mnoho lidí od hledání práce odrazují štědré sociální dávky a firmy se bojí zaměstnávat nové pracovníky, protože pak mají problémy s jejich propouštěním, a navíc za ně platí vysoké odvody.

Češi navíc nejsou schopni a často ani ochotni se za prací stěhovat. Jahn kvůli tomu navrhuje zavést možnost, aby si firmy nebo přímo pracovníci mohli náklady na dojíždění za prací odečíst z daní. Rozhýbání trhu s byty by prý pomohla i deregulace nájemného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK