Koruna díky vývoji v regionu mírně zpevnila na 29,85 Kč/EUR

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Koruna od rána posílila o čtyři haléře a po 10:30 se obchodovala za 29,85 Kč za euro. Výsledky dubnové inflace a nezaměstnanosti kurz příliš neovlivnily, česká měna opět zpevnila díky vývoji ostatních měn středoevropského regionu, řekl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

K dolaru stojí koruna kolem 23,30 Kč/USD, a je tak podle Vlka proti pátečnímu závěru obchodování mírně slabší. Eurodolarový trh je dnes zatím klidný. Ve zbytku dne by se měla domácí měna pohybovat k euru kolem nynější úrovně, případně může lehce posílit, dodal analytik.

"Nečekáme žádné události, které by měly zastavit stávající posilující trend koruny," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Také v týdnu očekává posílení koruny, protože investoři se nadále budou vracet do celého regionu. Tuzemská měna by také mohla být podpořena některými zveřejněnými statistikami, zejména o průmyslu, podotkla.

Meziroční inflace v dubnu nepatrně stoupla na 1,6 procenta, v samotném dubnu rostly ceny o 0,1 procenta. Analytici tento vývoj očekávali. Lidí bez práce v dubnu ubylo. Míra nezaměstnanosti vypočtená podle nové metodiky klesla na 8,9 z březnových 9,4 procenta. "Toto číslo je příznivé, ale tento údaj nemá na kurz velký vliv," poznamenal Vlk.

Koruna minulý týden zpevnila o více než 70 haléřů a po třech týdnech se vrátila pod hranici 30 korun za euro. Tuzemská měna v týdnu otočila i vůči dolaru. V jeho první polovině se dostala až na půlroční minimum 23,75 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK