MPO zatím nezveřejní seznam pump, kde se prodávala ředěná nafta

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím nezveřejní seznam čerpacích stanic, kde Česká obchodní inspekce (ČOI) nedávno zjistila prodej nekvalitních pohonných hmot včetně nafty s příměsí levnějšího topného oleje. Podle MPO by zveřejnění těchto informací mohlo zkomplikovat policejní vyšetřování výroby a prodeje ředěné nafty.

"Seznam (čerpacích stanic) nebude zatím zveřejněn. Požádala nás o to policie, protože by to mohlo narušit vyšetřování," řekl mluvčí MPO Ivo Mravinac. ČOI nedávno zkontrolovala zhruba 500 vzorků pohonných hmot, z nichž zhruba deset procent nevyhovělo pravidlům. Odborníci v naftě našli těžký topný olej a v benzinu technické benziny.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v nedělním diskusním pořadu televize Nova oznámil, že chce seznam zveřejnit, neboť nekvalitní pohonné hmoty mohou mít nepříznivý vliv na bezpečnost provozu a mohou poškodit i motory automobilů. Jedním dechem však poznamenal, že nejprve musí prověřit, zda mu v tom nebrání zákony.

Topný olej určený k vytápění je osvobozen od daně; nafta je zatížena spotřební daní 9,90 koruny za litr. Státní rozpočet by tak kvůli prodeji ředěné nafty mohl přijít o značné finanční částky. Podle odhadu ústředního ředitele ČOI Jiřího Pěkného by se daňové úniky mohly ročně vyšplhat až na několik miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK