Vláda chce omezit hotovostní platby

10.03.2000 | ,
Domovská stránka


Všechny platby fyzických i právnických osob nad jeden či půl miliónu korun denně budou muset probíhat pouze bezhotovostně prostřednictvím účtu vedeného u banky

Všechny platby fyzických i právnických osob nad jeden či půl miliónu korun denně budou muset probíhat pouze bezhotovostně prostřednictvím účtu vedeného u banky. Vyplývá to z návrhu věcného záměru zákona o omezení plateb v hotovosti, který ve středu schválila vláda. "Návrh má přispět k omezení legalizace výnosů z trestné činnosti a daňových úniků," uvedl její mluvčí Libor Rouček. Dodal, že přesnou částku, která bude podléhat bezhotovostnímu styku, upřesní až návrh příslušného zákon

a, který má ministr financí Pavel Mertlík předložit do 31. července tohoto roku. Po uplynutí několika let by se stanovený limit mohl snížit až na 200 000 denně. Kontrolu budou provádět finanční orgány a Ministerstvo financí. Ty také budou moci v případě porušení zákona udělit pokutu.

Podmínka bezhotovostních plateb však podle analytiků značně zkomplikuje život většině živnostníků. I při vlastnictví jednoho obchodu nejsou denní tržby nad půl miliónu žádnou výjimkou. Málokterý obchodník má však dostatek peněz na to, aby tyto peníze uložil do banky a současně kupoval další zboží. "Převod peněz prostřednictvím banky může trvat i tři dny. Obchodník však potřebuje zaplatit protistraně okamžitě," uvedl ředitel Investiční společnosti Expandia Miroslav Singer.

Další expert, který si vzhledem k choulostivosti tématu nepřál být jmenován, podotkl, že obcházet toto omezení nebude příliš složité.

"Stačí například rozepsat platbu na několik účtenek," dodal.

Bezhotovostní platby jsou velmi obtížné v zemi s trvalou platební neschopností a slabou právní oporou věřitelů při vymáhání pohledávek. Na to již v minulosti několikrát poukázal i prezident Hospodářské komory Zdeněk Somr, který uvedl, že pro menší podnikatele může schválení tohoto zákona znamenat "smrtící záležitost". P

odle posledních průzkumů ČSÚ například 60 procent severomoravských podniků přiznává platební neschopnost. Údaje Ministerstva průmyslu a obchodu pak vyčíslily závazky po lhůtě splatnosti za loňská tři čtvrtletí na 143,5 miliardy korun.

Duchovním otcem bezho

tovostního styku je vicepremiér Pavel Rychetský. Samotný závazek k jeho zavedení pak vyplývá z prohlášení vlády, která tímto krokem chce minimalizovat daňové úniky a zjednodušit výběr daní v analogii se zeměmi Evropské unie. Z patnácti států unie však takto omezují hotovostní platby pouze tři země. Ani ve Spojených státech není stanoven limit pro platby "z ruky do ruky". "Každý má však povinnost při vkladu či výběru částky nad deset tisíc dolarů vyplnit formulář o původu peněz," konstatoval Singer. Dodal, že vláda tímto opatřením tlačí obyvatele do bank, které ve většině případů nejsou na zpracování peněz v reálném čase připraveny.

Zdroj: HN z 10. 2. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka