Koruna mírně zpevnila na 29,86 Kč/EUR, ekonomická data ignorovala

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Česká měna dnes za klidného obchodování nepatrně zpevnila na 29,86 Kč/EUR. Na zveřejněná data z ekonomiky nijak nereagovala, uvedl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Jednoznačný nebyl ani vývoj středoevropských měn. Vůči dolaru koruna rovněž pouze nepatrně oslabila na 23,28 Kč/USD.

Český trh dnes zaplavila ekonomická data. Inflace v dubnu podle očekávání nepatrně vzrostla na 1,6 procenta, míra nezaměstnanosti se díky sezonním pracím a rychlému růstu ekonomiky výrazně snížila z 9,4 na 8,9 procenta. Stavební výroba v březnu propadla o 16 procent, což však bylo způsobeno loňským březnovým boomem před zvýšením DPH na stavební práce.

Kurz koruny dnes neurčil ani vývoj na středoevropském regionu. Slovenská koruna mírně posílila, polský zlotý oslaboval a maďarský forint stagnoval.

Podle Vejmělka zůstává koruna i ostatní měny na relativně silných úrovních a existuje riziko oslabení. Rizikem by mohla být aktuální čísla z průmyslové výroby. Již dnes přišly horší výsledky ze Slovenska a Německa, ve středu by mohla zklamat data z českého průmyslu a v pátek z Maďarska. Naopak ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová věří v příznivá data a očekává posilování koruny.

Koruna již minulý týden zpevnila o více než 70 haléřů a po třech týdnech se vrátila pod hranici 30 korun za euro. Tuzemská měna v týdnu otočila i vůči dolaru. V jeho první polovině se dostala až na půlroční minimum 23,75 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK