Staněk: Vrchní soud zamítl konkurz na majetek HPH

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Vrchní soud v odvolacím řízení zamítl prohlášení konkurzu na Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH). Řekl to předseda představenstva HPH Karel Staněk. Konkurzního správce Josefa Cupku, ani Michala Pacovského, který návrh na konkurz podal, se ČTK nepodařilo zastihnout. Soud prohlásil konkurz na majetek HPH 16. prosince 2004. Harvard má zhruba 240.000 akcionářů.

Proti zamítnutí konkurzu není možné se odvolat, je možné jen dovolání k Nejvyššímu soudu, které nemá odkladný účinek, uvedl Staněk. Tímto rozhodnutím se podle něj otevírá pokračování likvidace společnosti. "Půjdeme dále po majetku, který byl z Harvardského holdingu ukradený," poznamenal.

Ani téměř půl roku po uvalení konkurzu na majetek HPH nebyla jasná jeho hodnota. Práci na soupisu majetku podle Cupky bránilo právě odvolání proti konkurzu u soudu. "V majetku HPH jsou směnky, akcie a podíly, o nichž se neví, zda je bude možné zahrnout do konkurzní podstaty společnosti," řekl před dvěma měsíci Cupka s tím, že ostatní majetek je mizivý. Směnky podepsané zakladatelem firmy Viktorem Koženým jsou v hodnotě 20 miliard korun.

Odvolání proti prohlášení konkurzu na HPH podal předseda představenstva HPH Karel Staněk a likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. Staněk míní, že návrh na konkurz byl podán na základě falešných pohledávek, které neprošly účetnictvím HPH. Důvod pro konkurz neviděl ani Častorál. "HPH nebyl předlužený," prohlásil.

Uznání konkurzu by znamenalo podle Staňka katastrofu pro čtvrt milionu akcionářů, kteří by nedostali vůbec nic. V případě konkurzu musí být uspokojeni nejprve věřitelé. Pacovský však tvrdí, že konkurzní správce má větší pravomoci, celý průběh by byl pod dohledem soudu, a správce by též mohl snáze odmítnout fiktivní dluhy HPH vůči Koženému.

Městský soud dnes podle Staňka rozhodl, že všechna usnesení valné hromady HPH ze srpna 2001 jsou neplatná. Na nich potřetí a naposledy Koženého firmy odhlasovaly, že společnost vystupuje z likvidace. Toto usnesení zatím není pravomocné. Předchozí dvě vystoupení z likvidace již soudy pravomocně prohlásily za neplatné. "Další postup budeme zvažovat," podotkl Staněk.

Na majetek HPH vyhlásil soud loni exekuci, společnost má obstaveny účty. I za tímto krokem stála podle Staňka jeho bývalá vedení, která chtějí zablokovat akceschopnost HPH, vyšachovat ze hry likvidátora a obohatit se na úkor akcionářů. Bývalí členové vedení toto obvinění odmítají.

Staněk se dostal do vedení holdingu loni v květnu. Stav účetnictví HPH označil poté za úděsný, takže odložil konání valné hromady. Účetní závěrka je podle něj hotová a mohla by být zveřejněna na valné hromadě. Tu ale prý kvůli obstaveným účtům není z čeho zaplatit.

Pokračuje vyplácení akcionářů HPH prostřednictvím firmy Daventree Trustees. Komise pro cenné papíry považuje tento způsob výplaty za neprůhledný a doporučuje akcionářům obezřetné chování.

Bývalé vedení HPH založilo v prosinci 2002 firmu Daventree Resources Limited Trust, protože kvůli zákazu převodu akcií nebylo možné odkupovat akcie. Vyplácení podílů se stejně jako celý vznik Trustu řídí kyperskými zákony, takže Komise pro cenné papíry proti tomuto kroku nemůže nijak zakročit.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK