SC&C pro MfD: Češi neumějí vyjít s výplatou; práce je baví

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Umění vyjít s vydělanými penězi Čechům chybí. Jen třetina lidí má za to, že umí dobře hospodařit, zatímco dvě pětiny přiznávají, že mají problém s výplatou vyjít. Každému desátému dokonce nestačí ani na pokrytí základních potřeb. Vyplývá to z výzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu DNES. Výsledky také ukázaly, že většinu lidí práce baví.

Každý druhý člověk si myslí, že dostává za svou práci odpovídající částku. Přidáno by sice chtělo dostat 44 procent lidí, ale skromně, podotýká MfD. Stačilo by zvýšení mzdy o 3000 až 4000 korun. Nejvíc by si to přáli lidé s nejnižšími příjmy do 7500 korun. Tři lidé ze sta dokonce připouštějí, že berou víc, než by měli.

Ze statistik je patrné, kam všechny vydělané peníze putují, dodává MfD. Češi utratí zhruba pětinu příjmu za jídlo, stejnou pětinu vydají za bydlení. Rychle ovšem rostou i výdaje za telefonování a internet, vyšší jsou i investice do zdraví. Naopak výdaje za oblečení klesají.

V průzkumu SC&C tři čtvrtiny Čechů také uvedly, že je jejich zaměstnání baví. Jen šest procent lidí říká, že je práce vůbec netěší. Nejméně baví ženy s příjmem do 7500 korun, tedy prodavačky v supermarketech nebo šičky v dílnách, dodává MfD. Naopak nejvíc baví vysokoškolsky vzdělané muže s příjmy nad 15.000 korun.

Třináct procent lidí přiznává, že v pracovní době stráví víc než hodinu denně jinou činností než prací, tedy surfováním po zábavných stránkách internetu, vyřizováním soukromých telefonátů nebo kouřením. Čtvrtina lidí naopak tvrdí, že se skoro nezastaví.

Průzkum se zaměřil i na oblibu nadřízených. Sedm procent lidí si myslí, že jejich nadřízený je úplně neschopný. Čtvrtina Čechů o svých šéfech tvrdí, že jsou spíše neschopní. A tři čtvrtiny lidí si myslí, že jejich šéf je správný člověk na svém místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK