Americké akcie zahájily týden růstem, pomáhají chystané fúze

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne zvyšovaly a trh čerpal hlavně z chystaných fúzí a příznivých hospodářských výsledků společnosti McDonald's. Příliš už nezpevňuje dolar, který podstatný díl zisků nabral po páteční příznivé statistice v USA.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 38,94 bodu a uzavřel silnější o 0,38 procenta na 10.384,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 12,32 bodu a obchodování zakončil vyšší o 0,63 procenta na 1979,67 bodu. Index S&P vzrostl o 0,64 procenta na 1178,84 bodu.

Trh silně těžil z oznámené fúze společností Duke Energy a Cinergy, jejíž hodnota se pohybuje kolem devíti miliard dolarů. Velkou vzpruhou byly i spekulace o chystané konsolidaci některých on-line makléřských společností. Objevily se totiž informace, že E-Trade usiluje o převzetí svého rivala Ameritrade.

Investory příjemně překvapil i řetězec restaurací McDonald's, který oznámil, že v dubnu mu tržby o 2,8 procenta. Akcie na potom zpevnily zhruba o 2,5 procenta. Celkově ale trhu škodil růst cen ropy, které se vrátily na 52 dolarů za barel v obavách, že kartel OPEC nestačí uspokojovat vysokou poptávku.

Akcie Ameritrade si připsaly zisk zhruba 18 procent, během dne se ale růst kurzu pohyboval až kolem 23 procent. Přibližně 13 procent si připsala také společnost Lucent Technologies, které pomohlo příznivé hodnocení výhledu podniku ve finančním týdeníku Barron's. Výrazné zisky si však připsala také kanadská společnost Research In Motion díky růstu uživatelů populárních komunikačních zařízení Blackberry.

Na devizovém trhu už se kurz dolaru nezvyšoval, udržel si ale převážnou část zisků, které nabral díky příznivé statistice z USA z konce minulého týdne. Ta ukázala, že trh práce je v mnohem lepším stavu, než si analytici mysleli. Nyní ale trh zvažuje, jak bude dolar reagovat, pokud další statistika ukáže zhoršení stavu obchodní bilance USA.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2839 USD a mírně tak oslabil z předchozích 1,2822 USD, kde byl v pátek v New Yorku. Na paritě s japonským jenem ale vystoupil na 105,61 z předchozích 104,98 JPY, a podobně euro k jenu zvýšilo svůj kurz na 135,63 z předchozích 134,62 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK