Výsledky provozování loterií a sázkových her v roce 2004

10.05.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


Loterie a sázkové hry i v minulém roce pokračovaly v rychlém růstu. Objem vsazených peněz vzrostl o 6,6 mld. Kč na 84,6 mld. Kč, což znamená nárůst o 8,5 %.

Stejným tempem vzrostl o 5 mld. Kč na celkem 64,2 mld. Kč objem vyplacených výher. "Šlo o průměrný rok, neboť roční tempo růstu sázek se v minulosti pohybovalo mezi čtyřmi a deseti miliardami," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Dominantním segmentem s podílem 56 % i loni zůstaly výherní hrací přístroje. "Vsazená částka činila téměř 48 mld. Kč a očekáváme, že příští rok přesáhne hranici 50 mld. Kč a počet hracích přístrojů přesáhne 50 000," říká Tomáš Prouza. Hranici 11 mld. Kč sázek se loni přiblížily kasina, které přilákaly o 929 mil. Kč více sázek než v roce 2003. Naopak kursové sázky zaznamenaly oproti roku 2003 pokles vsazených částek o 560 mil. Kč na 10,6 mld. Kč, a to i přes velmi rychlý růst počtu sběren kursových sázek.

Nejvýraznější pokles – o 944 mil. Kč – v loňském roce zaznamenaly číselné loterie, které od sázejících získaly 6 mld. Kč. Naopak nejvýraznější růst zaznamenaly stejně jako v předchozích dvou letech technické hry, kde celková vsazená částka vzrostla o 3,6 mld. Kč a mírně přesáhla 9 mld. Kč. "Hlavním tahounem v této oblasti jsou elektromechanické rulety, do budoucna bude rychle růst význam videoloterijních terminálů," říká Tomáš Prouza.

Rychlejším tempem, o 10,3 %, loni vzrost odvod peněz na dobročinné účely. "Provozovatelé přispěli na veřejně prospěšné účely částkou 2,1 mld. Kč. Pokud parlament schválí navrženou novelu loterijního zákona, budou muset provozovatelé zveřejnit, komu přesně tyto peníze poskytli," připomíná Tomáš Prouza.

Do státního rozpočtu a do rozpočtu obcí odvedli provozovatelé na správních poplatcích 2,2 mld. Kč a dalších 930 mil. Kč získaly obce na místních poplatcích za provozování výherních hracích přístrojů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy