Paroubek chce podpořit živnostníky a zvýšit český export

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek chce více podpořit malé a střední podnikatele a zvýšit český export. Tyto dva body označuje za největší odlišnost programu svého kabinetu od programu vlády expremiéra Stanislava Grosse. Paroubek chce mimo jiné snížit administrativní zátěž živnostníků zhruba o 20 procent a předložit novou koncepci podpory malého a středního podnikání na roky 2007 až 2013.

"Tady je možné se opřít o určitý faktický přínos peněz ze strukturálních fondů EU. To Grossova a zejména Špidlova vláda neměla k dispozici," řekl dnes novinářům. Podle něj jde o finanční prostředky v řádu stovek milionů korun, které jsou určeny zejména na podporu malého a středního podnikání.

Paroubek chce pokračovat ve zlepšování právního prostředí pro podnikatele zejména urychlením zápisu do obchodního rejstříku, zřízením jednotného registračního místa pro podnikatele na živnostenských úřadech, prosazením povinnosti finančních úřadů závazně vykládat sporná ustanovení daňových zákonů a zjednodušením a zrychlením úpadkového řízení.

Podpora podnikání má podle programového prohlášení vlády jít ruku v ruce s podporou exportu. "V té oblasti podpory exportu dochází k určitým změnám české ekonomiky, které musí vláda respektovat a podpořit. Dnes u silných českých subjektů nastává situace, kdy dochází k expanzi kapitálu do zahraničí," dodal. Vláda zároveň připravuje ke schválení koncepci proexportní politiky na roky 2006 až 2010.

Kabinet chce také vyhodnotit systém investičních pobídek a předložit novelu zákona, jejímž cílem má být vyšší podpora investorů do vývoje, výroby a služeb s vyšší přidanou hodnotou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK