Představenstvo ČD jmenovalo Bazalu novým generálním ředitelem

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Představenstvo Českých drah jmenovalo novým generálním ředitelem firmy předsedu představenstva a dosavadního prvního náměstka Josefa Bazalu (49). ČTK to dnes sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Předsedou představenstva zvolila Bazalu dozorčí rada v pondělí.

Novým náměstkem generálního ředitele pro obchod a provoz jmenovalo představenstvo svého člena Jiřího Koláře (42). Kolář nahradí Jiřího Kloutvora, který se rozhodl k pondělnímu dni rezignovat.

Bazala již dříve označil za svůj nejbližší úkol uzavření kolektivní smlouvy. Tomu zatím bránil požadavek strojvůdců na příplatek, který odmítalo vedení ČD i ostatní odbory.

Bazala vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, do tehdejších Československých drah přišel v roce 1981. V roce 1993 se stal vrchním ředitelem Obchodně-provozní divize na generálním ředitelství ČD.

Nejvyšším šéfem drah byl už v roce 1995, když tři měsíce přechodně zastával funkci generálního ředitele; jeho předchůdcem byl Emanuel Šíp, po Bazalovi nastoupil Rudolf Mládek.

Nový náměstek Kolář vystudoval v roce 1991 Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině a v roce 1999 absolvoval doktorandské studium na Univerzitě Jana Pernera v Pardubicích. U drah pracuje od roku 1982. Od června 1999 působil jako ředitel Obchodně provozního ředitelství v Ústí nad Labem, poté pracoval jako ředitel odboru Řízení provozu na generálním ředitelství drah v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK