Nadměrné dluhy má 171 českých obcí, z toho 67 opakovaně

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Desítky českých starostů trápí nadměrné dluhy. V loňském roce mělo tyto problémy 171 českých obcí, z toho 67 se s předlužením potýkalo již druhým rokem. Ministerstvo financí je zatím neplánuje nijak trestat, vyžaduje však po nich vysvětlení a spolupráci při splácení závazků. S hospodařením obcí se ve středu seznámí vláda, řekl Radek Němeček z tiskového oddělení úřadu.

Za předluženou považuje stát každou obec, která na splácení dluhů vynakládá více než 30 procent svých příjmů. Podle ministerstva však bylo opakované předlužení v loňském roce většinou způsobeno tím, že se obce pokoušely urychlit splácení dluhů. Tím vzrostl podíl splátek a úroků k obecním příjmům.

Již loni v pololetí ministerstvo vytvořilo seznam 60 obcí, které měly opakovaně problémy s dluhy. Téměř všichni hříšníci však na základě apelu ministra Bohuslava Sobotky slíbili škrty v rozpočtu a snížení dluhů.

Někteří starostové však mají několik úvěrů se splátkovými kalendáři, a v nejbližší době se jim tak snížení dluhů na tolerovanou výši nepodaří. Tyto obce se ale zavázaly maximálně omezit nové investice a nepřijímat žádné nové půjčky, uvedlo MF.

Starostové, kteří na konci loňského roku překročili tolerované dluhy poprvé, budou muset státu do tří měsíců vysvětlit své hospodaření a navrhnout kroky k nápravě. Osloveny prý budou i ty obce, které sice nepřekračují limit, ale v porovnání se všemi zadluženými obcemi jsou jejich dluhy nadprůměrné.

České zákony obce v půjčkách nijak neomezují. Pokud však město nebo vesnice přecení síly a nejsou schopny dluhy splácet, odnese to většinou stát. Obce totiž nemohou zkrachovat, maximálně prodat některý majetek. Nadměrné zadlužování by navíc zvýšilo deficity veřejných financí, které musí vláda snižovat, aby mohla v roce 2010 přijmout euro.

Právě proto začal loni ministr Sobotka rozesílat varovné dopisy nejzadluženějším obcím. Pokud by ve svém špatném hospodaření pokračovaly a nechtěly spolupracovat na snížení dluhů, stát jim může omezit přísun státních dotací.

Zadlužení obcí a měst se loni zvýšilo o dalších 4,4 miliardy na 75 miliard korun. Ještě před 12 lety přitom činily dluhy obcí pouze čtyři miliardy Kč. Ani současná celková výše zadlužení však podle státu ani odborníků není vážným problémem. Více než polovinu dluhů tvoří závazky Prahy, Brna a Ostravy; jen hlavní město dluží téměř 34 miliard korun.

Alespoň nějaký dluh vykázalo 3217 z celkového počtu 6244 obcí. Ještě před deseti lety bylo zadlužených obcí asi o 1250 méně. Závazky mají podle MF v podstatě všechny obce nad 5000 obyvatel, naopak u nejmenších vesnic nejsou výpůjčky tak obvyklé. Výše dluhu na obyvatele zadlužených vesnic dosahuje asi 8500 Kč, zatímco před deseti lety to bylo 1900 korun.

Podle expertů poroste zadlužení obcí i v dalších letech. Starostové budou potřebovat hodně peněz na spolufinancování projektů z fondů EU. Asi 100 miliard korun by měly obce od dvou do desíti tisíc obyvatel investovat do výstavby čistíren odpadních vod. Čas na to mají do roku 2010, ale například Sobotka podporuje jejich požadavek posunout termín alespoň na rok 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK