Podnikatelé se bojí, aby v programu vlády nebyly jen sliby

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Podnikatelé se obávají, zda Paroubkova vláda ve svém programovém prohlášení neslibuje nesplnitelné. Některé body jako například změnu legislativy s cílem snížit administrativní zátěž pro podnikatele označili za prázdné proklamace. Konkrétní úkoly obsažené v programovém prohlášení, které chtějí podpořit malé a střední podnikatele či zvýšit český export, naopak vítají. Vyplývá to z ankety ČTK.

Například ředitel poradenské společnosti Triton Luděk Pfeifer postrádá v programovém prohlášení jasné a měřitelné cíle. "Po dlouhých měsících tahanic a politikaření bych čekal zcela pragmatické a razantní kroky. Místo toho čtu o legislativních iniciativách, právních analýzách a důsledném požadování," řekl.

Naopak Svaz průmyslu a dopravy vítá, že po krizi staronová koaliční vláda věnuje pozornost prioritám rozvoje podnikatelského prostředí. Dokument podle mluvčí svazu Anny Veverkové ovšem vychází z prohlášení předešlých vlád stejné koalice a obsahuje obdobný, poměrně široký, nesourodý soubor priorit a slibů.

Hospodářská komora pozitivně hodnotí především fakt, že se vláda zaměřuje na konkrétní úkoly, jejichž splnění je reálné i v omezené době, po kterou bude vládnout," uvedl prezident komory Jaromír Drábek. Ten ocenil například to, že by ještě letos měla vzniknout nová koncepce proexportní politiky pro roky 2006-2008.

Ke konkrétním cílům, které si v programovém prohlášení kabinet předsevzal, patří podle Drábka zavedení editační povinnosti daňové správy. "Závazné vyjádření finančních úřadů k nejasnostem v daňové legislativě patří k dlouhodobě prosazovaným požadavkům komory," řekl Drábek.

Komora má ale velké výhrady k záměru převést na zaměstnavatele povinnost hradit prvních 14 dní nemocenské zaměstnancům. "Opakovaně upozorňujeme na to, že vyplácení nemocenské nelze v žádném případě požadovat po malých firmách," poznamenal Drábek.

Editační povinnost podporují společně s urychlením zápisů do obchodního rejstříku a zrychlením úpadkového řízení také zástupci Středního podnikatelského stavu. Naopak analýzy právních předpisů za účelem identifikace administrativní zátěže kladené na podnikatele a připravení návrhů na změny legislativy tak, aby došlo ke snížení této zátěže minimálně o 20 procent, považuje prezident stavu Zdeněk Somr jen za proklamaci.

"Právní analýza bude trvat měsíce, návrhy na jednotlivých ministerstvech další měsíce, připomínkové řízení a projednání vládou zase měsíce, a pak už jsou volby, takže do parlamentu se to ani nedostane," upozornil Somr.

Kabinet hodlá také zajistit maximální využití zdrojů fondů EU při přípravě rozpočtu na roky 2007 až 2013 a chce i nadále usilovat o efektivní propojení finančních zdrojů pro podporu podnikání z evropských fondů. To je podle Somra v podstatě přiznání, že něco bylo dosud špatně, jinak by to měla být samozřejmou součástí práce všech státních úředníků.

Podpora podnikání má podle programového prohlášení vlády jít ruku v ruce s podporou exportu. "V té oblasti podpory exportu dochází k určitým změnám české ekonomiky, které musí vláda respektovat a podpořit. Dnes u silných českých subjektů nastává situace, kdy dochází k expanzi kapitálu do zahraničí," dodal. Vláda zároveň připravuje ke schválení koncepci proexportní politiky na roky 2006 až 2010.

Někteří podnikatelé preferují před dalšími návrhy podpory podnikání stabilní podmínky k podnikání. "Přestaňte nás podporovat, nechte nás pracovat ve stabilním podnikatelském prostředí," řekl dnes k vládnímu prohlášení v nadsázce a s poukazem na časté daňové a legislativní změny člen vedení Sdružení podnikatelů v pohostinství Ho.Re.Ka Aleš Dočkal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK