Ceny ropy pokračují v růstu; trh se bojí o dodávky

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. května (ČTK) - Ceny ropy rostou a americká ropa se vrátila na 53 dolarů za barel po zprávě o významném výpadku rafinerské produkce v USA. Motorem růstu jsou obavy, že už ve druhém pololetí by mohla být poptávka po ropě vyšší než nabídka. Tyto obavy ale podporuje i kartel OPEC, protože jeden z jeho čelných představitelů prohlásil, že OPEC už těžbu prakticky o mnoho zvyšovat nemůže.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 1,07 dolaru na 52,36 dolaru za barel. Americká lehká ropa podražila o 1,02 dolaru na 53 dolarů. Náladu na trhu zhoršila zpráva, že rafinerie společnosti ConocoPhillips v Louisianě zastavila produkci kvůli výpadku energie, napsala agentura Reuters.

Ceny začaly růst v reakci na slova katarského ministra energetiky a průmyslu Abdalláh bin Hamada Attijá. Ten se obává, že kartel OPEC už nebude schopen příští zimu reagovat na zvýšenou poptávku tak jako dosud. V zimním obdobím je poptávka po ropě a palivech na severní polokouli nejvyšší.

"OPEC už těží nejvíce ropy v historii. Mám z toho obavy. Pokud se teď dostane na plnou kapacitu, ve čtvrtém čtvrtletí ji snížíme. Volné kapacity se budou pořád snižovat, až se dostanou na hladinu, kdy už více ropy nebude," citovala katarského ministra agentura Dow Jones Newswires.

Kartel OPEC zásobuje světový trh s ropou asi ze 40 procent. V letošním roce už členské země OPEC zvýšily těžbu ropy na téměř 30 milionů barelů denně ve snaze pomoci zvýšit zásoby v průmyslových zemích. Část analytiků se ale obává, že OPEC už není schopen více ropy zajistit a kontrolu nad trhem ztratil. Proto je na trhu i řada spekulantů, kteří očekávají další strmý růst cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK