Americké akcie dopoledne klesaly kvůli drahé ropě

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. května (ČTK) - Akcie amerických korporací v úterý dopoledne na Wall Street klesaly, protože se cena americké ropy dostala opět na 53 dolarů za barel. Investoři se obávají toho, že drahá ropa dolehne na spotřebitelské výdaje a firemní zisky. Náladu na akciovém trhu zhoršily také spekulace o objemných ztrátách jednoho hedgeového fondu.

Dow Jonesův index v newyorské poledne, tedy v 18:00 SELČ, klesl o 0,8 procenta na 10.298 bodů. Index trhu Nasdaq se v poledne snížil o 0,9 procenta na 1961 bodů.

Ceny ropy rostou a americká ropa se vrátila na 53 dolarů za barel po zprávě o významném výpadku rafinerské produkce v USA. Motorem růstu jsou obavy, že už ve druhém pololetí by mohla být poptávka po ropě vyšší než nabídka.

Výrazně šly dolů i akcie aerolinií Delta Air Lines Inc. Společnost oznámila, že po zbytek roku očekává výraznou ztrátu.

Akcie bank J.P. Morgan & Chase a Citigroup a dalších firem z Wall Street šly dolů, protože trh spekuluje a ztráty akcií německé Deutsche Bank si spojuje s problematickým hedgeovým fondem.

"Spekulace na Wall Street kolují," uvedl prezident akciových obchodů společnosti The Boston Co. Asset Management. "Jsou to jen spekulace, ale mezi akciemi dnes způsobily menší napětí," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK