LN: MF prověřuje 13 společností, jejichž zakladatelem je stát

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Devět státních organizací založilo v posledních letech 13 obchodních společností, zjistilo ministerstvo financí. Úředníci nyní zkoumají, zda tím nebyl porušen zákon, píšou Lidové noviny. Policejní stíhání, kterému už čelí bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář, tak možná čeká i dalších devět ministrů.

MF tají, na které společnosti se hodlá zaměřit, i to, v rámci kterých resortů byly zřízeny. "Nebylo by od nás taktické jména společností zveřejňovat, neboť se v nich chystají kontroly," řekl listu mluvčí MF Marek Zeman. V případě, že by byly založeny v rozporu se zákonem, mohlo by stíhání hrozit až devíti ministrům několika předchozích vlád.

Ministerstvo rozhodlo v polovině února, že se zaměří na způsob zakládání obchodních společností ve státním sektoru. Pro určení, zda byla společnost založena nezákonně, je rozhodující rok 2000, kdy začal platit nový zákon o majetku republiky. Ten zakazuje státním příspěvkovým organizacím zakládat obchodní společnosti jinak než formou akciových společností, nutný je rovněž předchozí souhlas vlády. Prověřované firmy mají formu společností s ručením omezeným.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK