Akcie v USA v úterý klesly po údajných ztrátách hedgeových fondů

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. května (ČTK) - Ceny amerických akcií v úterý klesly pod vlivem zvěstí o možných velkých ztrátách některých hedgeových fondů. Dolar zůstal pevný ve vyčkávání na zprávu o vývoji americké obchodní bilance, u které se očekává další velký schodek.

Dow Jonesův index průmyslových akcií klesl o 103,23 bodu a uzavřel s oslabením o 0,99 procenta na 10.281,11 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 16,90 bodu a obchodování zakončil nižší o 0,85 procenta na 1962,77 bodu. Index S&P klesl o 1,07 procenta na 1166,22 bodu.

"Slyšeli jsme nějaké zvěsti, že by mohly být v potížích některé hedgeové fondy, které nadměrně investovaly do dluhopisů General Motors," řekl ekonom Jim Fehrenbach z makléřské firmy Piper Jaffray v Minneapolisu. Dodal, že na trhu byla nervozita z toho, jak by to mohlo ovlivnit trh. Standard & Poor's minulý týden snížil rating dluhopisů vydaných automobilkami General Motors a Ford na "podřadný" stupeň.

Nervozita na trhu přiměla některé investory, aby se uchýlili k poměrně bezpečným americkým vládním dluhopisům. "Rozjelo se to dopoledne špatně a není v dohledu žádný zlom - všechno jde dolů," řekl Robert Drust z regionální investiční banky Wedbush v Los Angeles.

Dolar zůstal pevný vůči všem hlavním měnám, když obchodníci vyčkávali na dnešní údaje o americkém obchodním deficitu, který zřejmě bude opět rekordní. Zvěsti o finančních potížích některých hedgeových fondů však dolaru bránily v jakémkoliv růstu. Britská libra zůstala pod vlivem nepříznivých zpráv o hospodářském vývoji v Británii a dále oslabila.

Euro na konci obchodování v New Yorku kótovalo na 1,2870 USD po pondělním závěru na 1,2839. Dolar nepatrně oslabil k japonské měně na 105,59 JPY z předchozích 105,61, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK