Koruna pokračuje v mírném oslabování na 30,08 Kč/EUR

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Česká měna za klidného obchodování pokračuje v mírném oslabování a obchoduje se za 30,08 Kč/EUR. Mírně negativní vliv měly na korunu velmi špatné březnové výsledky českého průmyslu, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru je koruna klidná kolem 23,35 Kč/USD.

Po zbytek dne by se kurz koruny měl podle Vlka pohybovat mezi 30 a 30,20 Kč/EUR. Na korunu působí také vývoj v celém středoevropském regionu. Investoři v posledních dnech vybírají své zisky a příliš nehledí na reálná čísla z ekonomiky.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové je nyní koruna stabilizovaná na úrovni, která odpovídá reálným ekonomickým podmínkám. Postupné posilování k 29,60 Kč/EUR lze podle ní očekávat až v horizontu měsíce. Do konce roku by se pak kurz mohl dostat až na 29 korun za euro.

Americký dolar dnes mírně oslabuje a investoři čekají na zveřejnění výsledků tamní obchodní bilance. Trh očekává další rekordní schodek, který obvykle dolar srážel na slabší úrovně. Minulý měsíc však měna i přes nepříznivé výsledky mírně zpevnila, takže je podle Vlka možné, že dolar začíná být vůči rekordním deficitům obchodu odolný.

Šichtařová odhaduje, že americký dolar kvůli horším číslům oslabí. Koruna by prý mohla do jednoho až dvou týdnů prorazit hranici 23 korun za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK