Sněmovna schválila změnu pravidel hospodářské soutěže po vzoru EU

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Přizpůsobit pravidla hospodářské soutěže směrnicích Evropské unie má vládní novela, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Novelu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Novela vychází z loňského nařízení Rady EU o kontrole spojování podniků, takzvaného nařízení o fúzích.

"Toto nařízení především vymezuje, která spojení budou posuzována Evropskou komisí, a kritéria, ke kterým bude komise při takovém posuzování přihlížet. Dále upravuje podmínky pro spolupráci mezi soutěžními úřady členských států a Evropskou komisí," uvedl k novele ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministryně informatiky Dana Bérová (za US-DEU) neúspěšně varovala před zrušením ustanovení, která měla zakotvit speciální úpravu vztahů zvláštní a obecné regulace hospodářské soutěže. Podle ní se tím znehodnotí význam podobných ustanovení zákona o elektronických komunikacích a opět se vytvoří kompetenční spor mezi Českým telekomunikačním úřadem a antimonopolním úřadem.

Poslanec ODS Jaroslav Plachý ministryni ale uklidňoval s tím, že cílem zrušení pasáží je pouze vytvořit normální standardní způsob řešení hospodářské soutěže v oblasti telekomunikací.

Poslanci po dlouhém váhání nejtěsnější většinou hlasů novelu doplnili ještě o změnu zákona o elektronických komunikacích o úpravy, které se týkají mimo jiné zpřesnění normy, úpravy průkazů radioamatérů a dalších technických úprav, které počátkem roku podpořil Senát. Sněmovna je ale tehdy nepřijala.

Novela stanovuje pravidla, podle kterých bude Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupovat při předávání případů a při spolupráci s ostatními soutěžními úřady v EU. Kritéria, podle nichž se budou posuzovat spojení na úrovni státu i unie, budou muset být shodná.

Změnit by se měl také systém takzvaných blokových výjimek ze zakázaných dohod. Některé tyto výjimky dosud ÚOHS vydává formou vyhlášky, přestože svým obsahem odpovídají blokovým výjimkám vydávaným formou nařízení Radou EU nebo Evropskou komisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK