Sněmovna podpořila zákon o spolupráci úřadů proti neplatičům daní

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - České finanční úřady patrně získají novou zbraň proti neplatičům daní. Společně s berními úřady v dalších zemích Evropské unie by mohly u rizikových firem provádět souběžné kontroly ve všech státech, kde tyto společnosti působí. Příslušnou předlohu dnes schválila Poslanecká sněmovna. Normu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Finanční úřady užší spolupráci vítají. "Svět se zmenšuje a u daní to platí také," řekl ředitel pražského finančního ředitelství Lubomír Janoušek. Již nyní prý berní úřady získávají informace o firmách podnikajících v různých zemích a dokonalá výměna informací funguje u daně z přidané hodnoty. Zahraniční úřady také pro ČR provádějí exekuce a na oplátku to samé dělají i české finanční úřady pro své kolegy z EU. Až praxe podle Janouška ukáže, nakolik se nové možnosti užší spolupráce plně využijí.

Mezinárodní pomoc při správě daní by se nově podle poslanců neměla týkat spotřebních daní. Změnu si podle Jana Mládka (ČSSD) vyžádalo ministerstvo financí a souvisí se vstupem Česka do EU. Mezinárodní pomoc by se tak měla nadále vztahovat na přímé daně, tedy daně z příjmů, z nemovitostí, daně dědické a darovací a daně z pojistného podle předpisů Evropské unie.

Vláda původně chtěla, aby předlohu poslanci schválili rovnou v prvním čtení. To ale vetovala ODS. Čeští berní úředníci by se díky předloze mohli domluvit se svými kolegy v dalších členských zemích a ve stejnou dobu zkontrolovat nějakou společnost ve všech státech, kde má povinnost platit daně. Úřady by například kontrolovaly správnost nastavení převodních cen mezi společnostmi z nadnárodních skupin.

"Každá daňová správa provede daňovou kontrolu na svém území, ale již se záměrem výměny informací, které takto získá," uvedli předkladatelé normy. Kontrolu bude možné vykonat i za účasti berních úředníků ze všech smluvních států. Vystopovat neplatiče daní by mělo být v Evropské unii jednodušší také proto, že si finanční úřady vyměňují potřebné informace, a snadněji tak zamezí daňovým únikům.

Novou směrnici o spolupráci členských států v oblasti přímého a nepřímého zdanění přijala Evropská komise loni v dubnu. České úřady se již mezinárodní spolupráce účastní. Navrhovaná novela nebude pro státní rozpočet znamenat další finanční náklady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK