Otevírací dobu obchodů stát omezovat nebude, rozhodla sněmovna

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Otevírací doba obchodů v České republice zůstane neomezená. Návrh zákona, který by zakázal noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, dnes sněmovna hlasy 111 ze 185 přítomných zamítla. Návrh předložila skupina sociálnědemokratických a komunistických poslanců. Proti zákazu se ale nakonec postavili nejen občanští demokraté, ale i řada poslanců ČSSD a většina přítomných lidovců a unionistů.

Obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních by podle neúspěšného návrhu mohly mít otevřeno jen od 06:00 do 22:00, a to včetně sobot a nedělí. O státních svátcích by ale směly otevřít jen na Štědrý den do 14:00. "Z průzkumů veřejného mínění jasně vyplývá, že spotřebitelé si omezení prodejní doby nepřejí," reagoval Vesselin Barliev z firmy Tesco Stores ČR.

Autoři předlohy ale argumentovali tím, že zaměstnanci řetězců často pracují v nedůstojných podmínkách, navíc by prý zákon pomohl malým podnikatelům obstát v konkurenci s velkými nákupními středisky. "Řetězce dodržují všechno ostatní, jen ne normy, etické normy chování a často zneužívají nebo nedodržují zákoník práce," řekla již dříve jedna z autorek Anna Čurdová (ČSSD).

Komunista Karel Vymětal zase soudí, že zákaz nočního prodeje ve velkých obchodech by oživil centra měst, kde by podle něj vznikly večerky. "Všechny obchody (v centrech městech) jsou zavřené, zkrachovaly. Je tam mrtvo," prohlásil již při debatě minulý týden a připomněl politikům slib podporovat malé podnikatele. Navíc se podle Vymětala přeceňuje dopad zákazu prodeje o státních svátcích.

Kritici navrhovaného zákona ale míní, že zaměstnance řetězců by naopak mohlo omezení prodeje poškodit. "Budou (zákonem) tak chráněni, že přijdou o práci," uvedl minulý týden poslanec ODS Michal Doktor. Provozovatelé obchodních řetězců totiž namítají, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci přišli o zákazníky a museli by propustit část zaměstnanců. S poslaneckou iniciativou nesouhlasí ani vláda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK