Evropský parlament se postavil proti delší pracovní době

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK 11. května (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament se většinou hlasů postavil proti tomu, aby lidé v Evropské unii pracovali déle než 48 hodin týdně. Pro zrušení dosavadních individuálních výjimek z maximální délky pracovní doby se vyslovilo 355 poslanců, proti bylo 272 a 31 poslanců se zdrželo.

Výsledek dnešního hlasování parlamentu ještě neznamená tečku za sporem o pracovní dobu. Návrh příslušné směrnice o pracovní době se nyní vrací Evropské komisi a členským zemím. Pak se znovu dostane na pořad EP.

Sněmovna se však hlasy socialistických, komunistických, zelených a i části konzervativních poslanců postavila proti EK i proti značné části členských zemí, usilujících o liberálnější a pružnější pracovní předpisy. Komise navrhovala individuální výjimky zachovat, i když za přísnějších podmínek.

V EU sice od roku 1993 platí 48hodinový strop, ale Británie si současně vymohla, aby se pracovník v dohodě se zaměstnavatelem mohl zřeknout tohoto práva. Tato možnost, která se mezitím rozšířila i z britských ostrovů, by podle sněmovny měla zmizet 36 měsíců poté, co příslušná směrnice vstoupí v platnost, tedy asi v roce 2009 či 2010.

EP se dnes vyslovil také pro to, aby se do pracovní doby započítávala i pracovní pohotovost, tedy doba, kdy zaměstnanec sice nepracuje, ale je k dispozici zaměstnavateli. Dohromady by se měl také sčítat čas strávený v různých zaměstnáních.

V případě směrnice o pracovní době má EP spolurozhodovací pravomoc spolu s členskými státy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK