Resort zdravotnictví bude muset od některých investic ustoupit

10.03.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Kvůli nižšímu rozpočtu pro tento rok musí ministerstvo zdravotnictví letos ustoupit od některých investic a musí se soustředit především na dokončení zahájených investic. "Je třeba především dokončit rozestavěné investice, nových investic, alespoň letos, se bude zahajovat jen málo," řekl včera novinářům nový ekonomický náměstek ministra zdravotnictví Antonín Hlaváček.

Podotkl, že v žádném zdravotnictví není tolik peněz, kolik by bylo možno utratit. Proto je podle něj třeba udělat vše pro to, aby byly využity co nejefektivněji. "Aktuální je zvýšit efektivitu, to je i dobrá cesta ke zkvalitnění péče o pacienty," řekl. Jako doklad neefektivnosti uvedl zdravotnická zařízení, která "živoří, protože nejsou schopna si na sebe vydělat".

Ke zlepšení efektivity by podle náměstka měla přispět lepší informovanost. Chce proto vytvořit "informační základnu" o struktuře nákladů nemocnic. Zatím má ministerstvo tyto informace jen z přímo řízených nemocnic, postrádá je z nemocnic řízených okresy a obcemi. "Informační základna by měla sloužit nejen ministerstvu při rozhodování o investicích, ale také ředitelům jednotlivých nemocnic, aby si na příkladu jiných ověřili efektivitu plánovaných investic," vysvětlil.

Hlaváček přichází do úřadu z Masarykovy univerzity v Brně, kde pracoval jako vedoucí katedry regionální ekonomie a správy. Ministr zdravotnictví dnes jmenoval novým hlavním hygienikem Michaela Víta z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Na rozdíl od svého předchůdce Jiřího Vytlačila není Vít současně také náměstkem ministra. Tato funkce na něj nepřechází. ČTK to včera potvrdil mluvčí ministerstva Ota Černý.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ