Sněmovna je pro větší smluvní volnost u nájmu nebytových prostor

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Podmínky nájmu nebytových prostor budou zřejmě více záležet na dohodě nájemce a pronajímatele. Pro větší smluvní volnost otevřela prostor sněmovna. Schválila předlohu, která počítá s tím, že lidé by si ve smlouvě například mohli zúžit, nebo rozšířit důvody výpovědi. Novelu zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor posoudí ještě Senát a prezident.

Na dohodě by měl záviset také rozsah oprav, které bude v objektu zajišťovat nájemce. Podle současné úpravy musí hradit náklady spojené s obvyklou údržbou. Podle ministerstva pro místní rozvoj to ale vyvolává potíže při určení, v jakém rozsahu se má nájemce na údržbě podílet.

Nově by nájemce měl informovat o změně předmětu podnikání pronajímatele, který musí se změnou předem souhlasit. Strany se však mohou dohodnout i jinak. U bytů, které mají souhlas pro užívání k nebytovým účelům, by měl tento souhlas zaniknout při skončení nájmu.

Důvodem navrhovaných změn je podle ministerstva to, že současný zákon již neodpovídá potřebám trhu. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) uvedl, že téměř všude už se v oblasti nebytových prostor vyrovnala nabídka s poptávkou. "Není proto již nutná zvýšená míra ochrany nájmu nebytových prostor, jak tomu bylo v minulosti," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK