Odboráři stávku nevyhlásili, nové vedení drah má 100 dnů hájení

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Stávka na železnici zatím nebude. Odboráři se rozhodli, že poskytnou novému vedení drah 100 dnů hájení na to, aby mohlo uskutečnit záměry, které jim představilo. Po dnešním mimořádném jednání ústředí Odborového sdružení železničářů to ČTK řekl předseda odborářů Jaromír Dušek. Také podle generálního ředitele Českých drah Josefa Bazaly, který se jednání zúčastnil, není pro stávku vhodný čas.

Odbory chtěly hrozbou stávky zabránit propouštění nad rámec doprovodného sociálního programu. Vedení ČD však popírá, že by se propouštělo více, než předpokládá podnikatelský plán. ČD má letos opustit 6000 lidí, podobně jako loni. Celkem ČD zaměstnávají asi 70.000 lidí.

Odboráři se sešli poté, co se na železnici odehrály významné personální změny. Bývalého generálního ředitele Českých drah ve funkci nahradil Josef Bazala a náměstka šéfa ČD pro obchod a provoz Jiřího Kloutvora Jiří Kolář.

Bazala za svůj první úkol ve funkci označil uzavření kolektivní smlouvy. Tomu zatím bránil požadavek strojvůdců na příplatek, který odmítalo vedení ČD i ostatní odbory. Nyní však existuje kompromisní návrh přijatelný pro vedení i odbory a čeká se jen na stanovisko strojvůdců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK