Úřady v 1. čtvrtletí odebraly koncesi čtyřem cestovním kancelářím

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Úřady v prvním čtvrtletí odebraly živnostenské oprávnění čtyřem cestovním kancelářím. Dalším devíti zrušení koncese hrozí. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Pravomocně ukončené je řízení o zrušení koncese například s CK Tsakis, která loni vyhlásila úpadek. Koncesi úřad odebral také cestovním kancelářím Discovery Travel a Atlas Adriatic, které jsou v konkurzu, a CK Hispania.

Neuzavření pojistné smlouvy může ale stát živnost devět dalších cestovních kanceláří. Správní řízení o ukončení živnostenského oprávnění vedou totiž živnostenské úřady se sedmi cestovními kancelářemi, dvěma byla živnost pozastavena, uvedl mluvčí. Odmítl však zveřejnit jejich jména.

Živnostenské úřady z pokynu ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana ukončily na počátku května kontrolu 997 cestovních kanceláří a 3663 cestovních agentur. Proti loňskému roku našly přitom kontroly méně pochybení.

Největší důraz kladla kontrola na to, zda mají kanceláře uzavřeny pojistné smlouvy. Pojištění proti následkům insolvence je totiž povinné ze zákona. Pokud ho CK nemá sjednáno, přijde o koncesi.

Zástupci živnostenských úřadů ale také sledovali, zda mají CK a agentury správně označenou provozovnu. Zjištěné přestupky řešily kontroly ve většině případů pokutami, a to v řádech desetitisíců korun.

V Česku je asi 800 cestovních kanceláří. Jejich počet se v poslední době snižuje právě kvůli povinnosti uzavírat pojištění proti úpadku, které se především malým firmám nevyplatí. Většinou se tak z nich stávají cestovní agentury, které prodávají zájezdy jiných touroperátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK