Americké akcie po evakuaci Bílého domu začaly klesat

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování zvyšovaly a čerpaly optimismus z příznivých statistických údajů. Později však začaly klesat kvůli ztrátám počítačové společnosti Apple Computer a kolem poledne se ztráty prohloubily v reakci na zprávu o evakuaci Bílého domu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.230 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o půl procenta. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel půl procenta a pohyboval se kolem úrovně 1952 bodů.

Deficit obchodní bilance Spojených států v březnu překvapivě klesl a dostal se na nejnižší úroveň za posledních šest měsíců. Schodek se snížil na 54,99 miliardy z únorových 60,57 miliardy USD. Údaj za únor přitom znamenal největší deficit za dobu, co se tato data v USA sledují a v březnu analytici čekali růst na další rekord kolem 61,5 miliardy dolarů.

Bílý dům a budova Capitolu byly dnes před polednem amerického času evakuovány. Zatím není jasné, proč se tak stalo, nad Bílým domem i budovou kongresu ale přelétávaly stíhací letouny. Poplach způsobil krátkodobý silný růst zájmu o neamerická aktiva a prudce vzhůru se například vydala britská libra.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK