České včelaře podpoří dalších 30 milionů korun

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Na 30milionovou podporu se mohou těšit čeští včelaři, kterých v posledních letech ubývá. Dotaci určenou ke zlepšení produkce medu a jeho uvádění na trh dnes schválila vláda. O zmíněnou částku se z poloviny podělí EU a ČR, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zemědělství Petr Zgarba.

"Na území českého státu je zhruba 55 tisíc včelařů, ale vzhledem k tomu, že to nepatří mezi nejlukrativnější obory v zemědělství, dochází k neustálému poklesu chovatelů," řekl ministr. Tuzemští včelaři mají přes půl milionu včelstev.

Celková podpora včelařů tak stoupne na 110 milionů korun, 80 milionů korun je určeno na podporu chovu. Účelem programu je podle ministerstva zemědělství podpořit např. technickou pomoc, boj proti chorobám, rozbory vzorků medu nebo obnovu včelstev. Podobné programy podle ministerstva existují i v dalších členských státech EU. Na některé záležitosti šly podle včelařů už dřív peníze z národních zdrojů, nyní se má ale tento okruh podpor rozšířit a zdroje navýšit o příspěvek EU.

Domácí produkce medu loni meziročně stoupla více než o pětinu na zhruba 7740 tun. Přispěl k tomu nárůst počtu včelstev téměř o 80.000 na 557.000. Dovoz medu do Česka loni činil 1114 tun a vývoz dosáhl 2980 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK