LN: Bankám se nelíbí, že s Českou poštou může vyjednávat jen ČSOB

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Některým finančním skupinám se nelíbí rozhodnutí vlády, podle kterého může ČSOB do konce letošního června exkluzivně vyjednávat o prodloužení smlouvy s Českou poštou. Píšou to Lidové noviny. Banky podle deníku volají po tom, aby stát vypsal standardní výběrové řízení. Počínání vlády kritizuje i ODS. Vláda ale zatím o vypsání výběrového řízení neuvažuje.

Poskytnutí exkluzivity může být hodnoceno jako nedovolená veřejná podpora, zmiňují LN. Případ proto bude sledovat antimonopolní úřad, sdělil listu mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

ING považuje výběrové řízení za standardní postup, který je obvyklý v zemích EU, řekla listu mluvčí banky Iva Musilová. Nevyloučila přitom, že by se ING mohla do případné soutěže přihlásit. Podobně hovoří i mluvčí finanční skupiny PPF Romana Tomasová. "Nelze potvrdit ani vyvrátit, zda bychom se soutěže zúčastnili, protože nebyla žádná vypsána. Nicméně Česká pošta je pro nás nesmírně zajímavá," řekla deníku Tomasová.

Ministryně informatiky Dana Bérová míní, že exkluzivita není veřejnou podporou. Podlé Bérové nikdo neříká, že prodloužení kontraktu s ČSOB je výhodnější, ona je nicméně vázána usnesením vlády. "Nikde není psáno, že výběrové řízení nemůže být," podotkla Bérová v rozhovoru pro LN.

Česká pošta a ČSOB mají do konce června čas na jednání o podmínkách, za jakých bude moci na poštách nabízet své služby dál Poštovní spořitelna ze skupiny ČSOB. Původní termín byl konec dubna, vláda však exkluzivitu o dva měsíce prodloužila. Pošta má zatím rámcovou smlouvu s ČSOB o poskytování bankovních služeb na svých přepážkách do roku 2007. Pokud se k tomu některá ze stran do konce letošního roku nevysloví, smlouva se automaticky o deset let prodlouží.

Rámcovou smlouvu uzavřela Česká pošta v roce 1997 s IPB a později ji převzala ČSOB. Poštovní spořitelna za to poště každý rok odvádí stovky milionů korun. Například v roce 2003 to bylo 737 milionů. Firma přitom ve stejném roce vykázala zisk před zdaněním 916 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK