Německá ekonomika vzrostla nejvíce za čtyři roky

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 12. května (ČTK) - Německá ekonomika vykázala v prvním čtvrtletí růst o jedno procento proti předchozímu čtvrtletí, což je nejsilnější růst za poslední čtyři roky. Oznámil to Spolkový statistický úřad. Ve čtvrtém čtvrtletí největší ekonomika eurozóny o 0,1 procenta klesla.

Za růstem ekonomiky stojí především silný růst vývozu, naopak domácí poptávka se snížila. Německo je pro Českou republiku významným obchodním partnerem a na jeho trh směřuje největší část vývozu českých firem.

"Růst ekonomiky v prvním čtvrtletí 2005 ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2004 byl tažen výhradně exportem. Naopak domácí poptávka se celkově snížila," píše statistický úřad ve své zprávě. Výsledek vysoko překonal odhady ekonomů, kteří očekávali, že ekonomika vykáže růst jen o půl procenta.

Proti prvním čtvrtletí loni však růst ekonomiky podle sezonně nepřepočtených údajů žádnou změnu nevykazuje. Pokud by se ale vzalo v úvahu, že letošní první čtvrtletí mělo méně pracovních dnů, ekonomika by meziročně vykázala jednoprocentní růst. Koncem loňského roku se přitom krátce ocitla v recesi.

"Především lze říci, že německá ekonomika dobře zahájila rok. Musíte ale také odlišit zrno od plev. Vzhledem k nestejnému počtu dní byl růst v prvním čtvrtletí mnohem vyšší," sdělil v reakci na statistiku analytik finančního ústavu HVB Group Andreas Rees. Za zklamání se však podle něj dá považovat to, že není znát zlepšení v soukromé spotřebě.

Podrobné údaje o jednotlivých kategoriích ekonomiky a jejich růstu úřad zveřejní až 24. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK