Odbory: Program vlády nám vyhovuje, zakotvuje vyvážený vývoj

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Odborům vyhovuje program nové vlády premiéra Jiřího Paroubka. "Je to dokument, který zakotvuje vyvážený hospodářský a sociální vývoj, o který nám velice jde," řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch po jednání s předsedou vlády. Štěch ocenil i návaznost programu na předchozí vlády premiérů Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse.

Předseda ČMKOS řekl, že vláda nezapomíná na občany s průměrnými a podprůměrnými příjmy, což se podle něj dařilo i předchozím vládám, byť jejich práci odbory občas kritizovaly.

Paroubek v novém vládním programu slíbil, že kabinet sníží daně lidem s nízkými a středními příjmy. Podle něj se tak uleví zhruba 80 procentům obyvatel. "V porovnání ke Slovensku a dalším zemím se domníváme, že vývoj v České republice je z tohoto pohledu pozitivní," dodal Štěch. Odborům se zamlouvá i snaha vlády dokončit zákoník práce a dopracovat zákon o nemocenské.

ČMKOS se chce podílet na hospodářské strategii vlády. Štěch však odmítl, že by si odbory s vládou daly vzájemné sliby. "Vláda buď s námi souhlasí nebo nesouhlasí a za ty kroky, které má připravené, od nás žádnou loajalitu nevyžaduje a ani čekat nemůže," řekl a připomněl odborové protesty v době Špidlovy vlády.

Podle Paroubka se vláda s odbory shodla na pravidelných schůzkách. ČMKOS se navíc zřejmě bude účastnit jednání o reformě důchodového systému, která mají začít dva týdny od hlasování o důvěře vlády. Hlasovat budou poslanci v pátek.

Strategickým úkolem nového vlády je přijetí evropské ústavy; mezi další cíle patří růst ekonomiky, podpora bydlení, snížení nezaměstnanosti minimálně o půl procenta a politická shoda na principech důchodové reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK