Růst HDP v eurozóně v prvním čtvrtletí zrychlil na 0,5 procenta

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 12. května (ČTK) - Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,5 procenta proti předchozímu kvartálu, kdy stoupl o 0,2 procenta. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Evropská komise však zhoršila odhad růstu pro druhé čtvrtletí.

V celé Evropské unii se HDP zvýšil rovněž o 0,5 procenta po předchozím nárůstu o 0,3 procenta. K hospodářské expanzi přispěl zejména nárůst německé ekonomiky o jedno procento. Itálie se však dostala do recese, když se její ekonomika snížila o 0,5 procenta po poklesu o 0,4 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.

Evropská komise po sérii zpráv o slabé podnikatelské aktivitě v dubnu snížila odhad hospodářského růstu v eurozóně pro druhé čtvrtletí o 0,1 procentního bodu na 0,2 až 0,6 procenta. Stejným tempem by podle prognózy komise měla ekonomika eurozóny stoupnout rovněž ve třetím kvartálu.

V meziročním srovnání tempo hospodářské expanze v prvním čtvrtletí zpomalilo na 1,4 procenta z 1,6 procenta ve čtvrtém kvartálu. Mírný růst v eurozóně, kde je poptávka pod tlakem kvůli vysoké nezaměstnanosti, kontrastuje se situací ve Spojených státech. Tam se HDP v prvním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 3,6 procenta, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK