ČAZ chce ustanovit komisi pro posuzování nucených správ

10.03.2000 | ,
Domovská stránka


Česká asociace záložen (ČAZ) požádala Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ), aby byla ustanovena společná komise obou organizací, která by posuzovala oprávněnost nucených správ na kampeličky. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel ČAZ Richard Mandelík. Mluvčí ÚDDZ Oldřich Zajíc vyjádřil ochotu úřadu o tomto bodu s ČAZ jednat. Komise by měla podle Mandelíka sledovat výkon nucených správ, postupy nucených správců a varianty konkrétních řešení v jednotlivých záložnách.

ČAZ se totiž domnívá, že výkony nucených správ ukazují na chybný přístup nucených správců, jejichž činnost přirovnává asociace ke správcům konkursní podstaty či likvidátorům. Mluvčí ÚDDZ Zajíc uvedl, že úřad chce o návrhu s asociací jednat, doplnil nicméně, že podobné návrhy mají spíše mediální dopad než řešení nastalé situace. ÚDDZ přitom očekává, že asociace záložen na jednání předloží konkrétní návrhy řešení, o nichž bude možné jednat, dodal.

ÚDDZ zakročil již proti 16 kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu, První pražskou DZ a Družstevní záložnu Pria. Dalším deseti záložnám úřad omezil a zakázal některé činnosti.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka