Klaus podepsal zpřesnění zákazu zaměstnávat živnostníky firmami

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Prezident Václav Klaus posvětil svým pospisem zpřesnění zákazu zaměstnávat živnostníky firmami na práce, které mohou vykonávat zaměstnanci. Oznámil to ředitel prezidentova sekretariátu Ladislav Jakl. Zpřesnění zákazu takzvaného švarcsystému přináší vládní novela zákona o zaměstnanosti, která nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Uplatňování takzvaného švarcsystému je zakázáno již od 90. let. Od loňského podzimu se za to ale zvýšila pokuta až na dva miliony korun. Vláda se až letos pod tlakem rozhodla podmínky zaměstnávání živnostníků jasněji definovat. Podle opoziční ODS ale schválené upřesnění stále připouští možnost různého výkladu a znovu přináší zbytečnou nejistotu podnikatelům. Vládní úprava zákazu je ale přijatelná i pro zástupce zaměstnavatelů.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) již dříve zmínil příklad, podle něhož má vést hranice mezi najímáním živnostníků a zaměstnaneckým vztahem. Jde o vztah, kdy firma bude moci bez rizika vysoké pokuty dát práci truhláři, který pracuje na živnostenský list a má doma soustruh. Nebude moci ale najímat majitele živnostenského listu, který dochází do firmy pracovat na jejích strojích. ODS ale upozorňuje, že v praxi jsou tyto vztahy daleko složitější.

Pro zrušení zákazu byl Senát, podle něhož takzvaný švarcsystém dokážou dostatečně postihovat finanční úřady podle zákona o správě daní a poplatků. "Všude na světě je mezi zaměstnanci a živnostníky nějaké rozhraní, změnit to lze jen v kontextu větších reforem důchodového zabezpečení, sociálního pojištění a daňových reforem. Nelze tyto kroky udělat jen tak, ze dne na den nebo z roku na rok," uvedl Škromach.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK