Evropská komise rozhodne o Telecomu do 10. června

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 12. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise rozhodne do 10. června o převzetí státního podílu v Českém Telecomu španělskou firmou Telefónica, sdělil mluvčí Jonathan Todd. "Časovým limitem je 10. červen," uvedl s tím, že jde o naprosto standardní postup.

Telefónica požádala EK o schválení transakce 2. května; normální lhůta pro tyto případy je šest týdnů. EK během ní zkoumá, zda podnik, který sloučením vznikne, nedosáhne dominantního postavení na trhu dané země nebo v daném regionu. Pokud by takové podezření bylo, může EK nařídit hloubkové šetření.

Podle nejmenovaného bruselského zdroje, který má k případu blízko, se nečekají problémy. "Telefónica nemá dosud žádné aktivity ve střední Evropě a na českém trhu působí další operátoři," vyložil.

Telefónica podepsala se zástupci státu smlouvu o nákupu většinového podílu v Českém Telecomu 12. dubna. Za 51,1 procenta akcií, které vlastnil stát, Telefónica zaplatí 82,6 miliardy Kč. Španělé již složili na vázaný účet zálohu 8,3 miliardy korun, což je deset procent z kupní ceny.

Telecom provozuje 3,4 milionu pevných linek a prostřednictvím Eurotelu má i 4,6 milionu uživatelů mobilních telefonů. Telefónica se dosud zaměřovala především na španělsky mluvící trhy v Evropě a Jižní Americe, kde má kolem 123 milionů zákazníků. Po koupi Telecomu vzroste počet jejích klientů na 130 milionů. Světová trojka se chce prostřednictvím akvizic, jako byl nákup Telecomu, stát v roce 2008 největším operátorem na světě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK