ČNB šetření antimonopolního úřadu v bankách překvapilo

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky vyjádřila překvapení nad krokem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který obvinil ČSOB, Českou spořitelnu a Komerční banku z vytváření kartelu ohledně bankovních poplatků. Informovala o tom mluvčí banky Pavlína Bolfová. Bankovní sektor je podle názoru ČNB dostatečně konkurenční v oblasti poskytování služeb podnikům i domácnostem.

"Bankovní radě proto není jasné, na základě jakých informací se ÚOHS rozhodl vznést toto obvinění," uvedla ČNB v tiskové zprávě. Informaci o zahájení správního řízení s českými bankami dnes přinesl internetový server Euro Online. Zahájení správního řízení ČTK potvrdili i mluvčí všech obviněných bank. Pracovníci ÚOHS se podle nich pohybují v bankách.

Média české banky často kritizují za výši poplatků, které jsou mnohdy vyšší než u bank na západ od českých hranic. Zástupci peněžních ústavů ale podobná tvrzení odmítají. Podle nich si západní banky mohou nízké či nulové poplatky dovolit, protože mají vysoké výnosy z úroků. V ČR jsou naopak úroky nejnižší v Evropě, a banky tak vydělávají spíše na poplatcích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK