Benzin je v sousedních zemích až o 6,60 Kč/litr dražší než v ČR

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Benzin je v zemích sousedících s Českou republikou až o 6,60 koruny na litr dražší. Nejvíce stojí v Německu, kde se litr na začátku května prodával v průměru za 34,10 Kč. Naopak nejméně ze sousedních zemí stál na Slovensku, kde ho řidiči kupují za necelých 28,10 Kč. Vyplývá to z údajů Ústředního automotoklubu a zjištění ČTK. V tuzemsku je aktuální průměrná cena 27,50 Kč.

Polské čerpací stanice prodávaly benzin začátkem měsíce v průměru za 28,40 Kč a rakouské za 29,60 Kč.

V západních zemích Evropy je benzin dražší, naopak na jihovýchodě Evropy jsou ceny nižší. Nejvíce stojí benzin v Nizozemsku, kde v přepočtu přijde litr na téměř 41 korun. Mezi 30 až 35 korunami stojí benzin například v Dánsku, Finsku, Francii, Lucembursku a Portugalsku. Zhruba na 36 až 40 korun přijde litr v Itálii, Norsku nebo Švédsku.

Levnější benzin než v České republice nabízejí čerpací stanice v Bulharsku, kde se litr začátkem května prodával v průměru za 22,70 Kč. V Rusku stojí benzin dokonce necelých 13 korun. V Chorvatsku řidiči platili v přepočtu zhruba 29,90 Kč, o korunu méně stál litr benzinu v Maďarsku.

U českých čerpacích stanic se podle aktuálních údajů firmy Webfarm prodává benzin Natural 95 za průměrných 27,50 Kč. Podle údajů společnosti CCS platili řidiči ve středu za litr 27,76 Kč.

Ceny pohonných hmot v tuzemsku se od konce ledna kvůli zdražování ropy na světových trzích zvyšují. Podle ekonomů je však již cenový růst téměř vyčerpán. Ekonom Volksbank Vladimír Pikora dokonce očekává, že by ceny mohly začít i mírně klesat, ne však zásadně.

Ceny pohonných hmot reagují mimo jiné na vývoj cen ropy na světových trzích. Ceny černého zlata se dnes kvůli vysokým zásobám ve Spojených státech a obavám ze zpomalení růstu světové poptávky snížily pod 50 dolarů za barel. K jejich dalšímu poklesu by podle analytiků mohl přispět růst kurzu dolaru. V posledních dnech přitom ropa kvůli dohadům o nedostatečné nabídce ropy a ropných produktů ve druhé polovině roku zdražovala. Přiblížila se asi na deset procent od rekordních maxim nad 58 dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK