Generálním ředitelem ČTK se stal opět Milan Stibral

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Generálním ředitelem České tiskové kanceláře se stal opět Milan Stibral. Rada ČTK jej zvolila na svém dnešním zasedání. Řekl to bezprostředně po volbě předseda rady Tomáš Vrba. Pro Stibrala to bude třetí funkční období v této funkci; předchozí rady jej zvolily již v letech 1993 a 1999. Funkční, rovněž šestileté období mu začne 9. června.

Předseda rady ČTK řekl, že staronový ředitel byl zvolen jednomyslně, tedy šesti hlasy. "Rada si plně uvědomuje, že ČTK pod tímto vedením je stabilizovaným podnikem, agenturou s velmi dobrou pověstí jak v ČR, tak v mezinárodním měřítku," uvedl Vrba.

Kandidáti dopoledne radě představili své projekty osobně. Podle Vrby si členové také uvědomovali, že ostatní uchazeči jsou přece jen trochu handicapováni tím, že neznají agenturu tak důkladně a dlouhodobě jako Stibral. Nicméně se členové rady chtěli podrobně seznámit i s koncepcemi ostatních uchazečů, které v detailech "nebyly nezajímavé", uvedl.

Do výběrového řízení se přihlásili celkem čtyři kandidáti; rada nemusela žádnou přihlášku vyřadit kvůli formálním nedostatkům. Kromě Stibrala zájem projevil také mluvčí společnosti Česká rafinérská Jaroslav Růžek a zástupce šéfredaktora deníku Mladá fronta Dnes Petr Orálek; oba v minulosti v ČTK působili.

Jméno čtvrtého kandidáta ani dnes rada na přání uchazeče nezveřejnila. Podle Vrby je důvodem to, že jeho zaměstnavatelé o jeho přihlášce nevěděli; v psychologii či kultuře některých firem se přitom pokus o odchod vykládá jako nedostatek loajality. "Z těchto důvodů jsme skutečně neshledali důvod, proč to zveřejňovat," poznamenal předseda rady.

Stibral pracuje v ČTK od roku 1966, působil nejprve v Redakci pro zahraničí, později v Redakci obrazového zpravodajství. V letech 1992 až 1993 byl ředitelem vydavatelství ČTK Pressfoto. Od roku 1997 do září 1998 stál v čele Evropské aliance tiskových agentur, která sdružuje více než 30 národních tiskových kanceláří.

Při Stibralově nástupu do nejvyšší funkce v ČTK před 12 lety pracovalo v ČTK 571 zaměstnanců, ke konci stejného roku to bylo o 39 méně. V roce 1999, kdy byl Stibral zvolen podruhé, působilo v ČTK celkem 371 pracovníků; aktuální stav je 381 zaměstnanců.

V roce 1993 skončilo hospodaření ČTK se ztrátou 5,8 milionu korun. Od počátku roku 1996 existuje agentura bez jakýchkoli státních nebo jiných dotací, veškeré náklady hradí pouze z příjmů z vlastních komerčních činností. Od roku 1997 se pohybuje pouze v "černých" číslech a je zisková. Například v roce 2003 činil zisk 14,8 milionu Kč; údaje za loňský rok zatím nebyly zveřejněny.

O funkci generálního ředitele ČTK se mohl ucházet každý občan České republiky splňující několik základních podmínek stanovených radou. Uchazeč musel mít úplné vysokoškolské vzdělání, aktivně znát jeden světový jazyk a mít zkušenosti s vrcholovým managementem, nejlépe v médiích. Zájemce musel předložit i výpis z rejstříku trestů a negativní lustrační osvědčení. Kandidáti také měli předložit vlastní koncepci činnosti a rozvoje ČTK.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK