Prodeje akcií bank stáhly burzu nejníže od konce ledna

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Výprodej bankovních akcií změnil ve čtvrtek po poledni poklidnou atmosféru na pražské burze. Investoři podle obchodníků reagovali na zprávu, že antimonopolní úřad zahájil s bankami správní řízení kvůli poplatkům. Hlavní index PX 50 spadl o 1,23 procenta na 1099,9 bodu, nejnižší hodnotu od konce ledna. Užší index PX-D klesl o 1,17 procenta na 2651,3 bodu, oznámila burza.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obvinil Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku z vytvoření kartelu v oblasti poplatků. Serveru Euro OnLine to řekl důvěryhodný zdroj. Zprávu potvrdili i mluvčí bank.

Akcie Komerční banky sílící prodejní tlak seslal níže o 3,6 procenta na 2814 korun. Cenné papíry Erste Bank, která ovládá spořitelnu, se svezly o 0,8 procenta na 1116 korun. Obě firmy před polednem o zhruba půl procenta posilovaly. ČSOB se na burze neobchoduje.

"Prodejní objednávky gradovaly hlavně u akcií Komerční banky poté, co ÚOHS oznámil, že zahájil správní řízení na bankovním sektoru. Některé obchody proběhly i pod hranicí 2800 korun," uvedl Patrik Komárek z brokerské firmy Cyrrus.

Poklesu trhu se jako jedna z mála vzepřela firma Český Telecom a přidala 0,27 procenta na 447,5 koruny. Evropská komise rozhodne do 10. června o převzetí většinového státního podílu v Telecomu španělskou firmou Telefónica.

Celkové obchody s akciemi mírně klesly na 2,9 miliardy korun z letos podprůměrných tří miliard. Pro poslední den týdne Komárek optimismem nehýřil. "Zítra se má v poslanecké sněmovně hlasovat o důvěře vládě, které se bude určitě sledovat, nicméně je potřeba říci, že na náš trh se momentálně nijak neženou zahraniční investoři a spíše uzavírají své pozice," uzavřel.

Celkový objem obchodů: 6,262 miliardy Kč

- akcie: 2,920 miliardy Kč

- dluhopisy: 3,342 miliardy Kč

- obchodní systém: 1,128 miliardy Kč

- ostatní obchody: 5,134 miliardy Kč

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK