Americké akcie se dopoledne pohybovaly oběma směry

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. května (ČTK) - Akcie předních amerických korporací se ve čtvrtek dopoledne pohybovaly oběma směry. Prodej vyvolala znepokojivá výsledková zpráva společnosti Wal-Mart Stores, nákupní zájem a růst akcií zajistily klesající ropné ceny a rostoucí tržby v americkém maloobchodu.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, klesl o 0,1 procenta na 10.290,3 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o 0,4 procenta na 1979,2 bodu.

Emise Wal-Martu klesla o dvě procenta na 47,55 dolaru. Čistý zisk největší světové maloobchodní společnosti stoupl za fiskální čtvrtletí do dubna na 2,5 miliardy dolarů. Provozní zisk však byl 55 centů na akcii, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali 56 centů. Výsledek postihly vysoké ceny benzinu, které omezují rozpočty domácností.

Americká lehká ropa v jednu chvíli klesla o 1,15 dolaru na 49,30 dolaru za barel díky vysokým zásobám ve Spojených státech a kvůli obavám ze zpomalení růstu světové poptávky. K dalšímu zlevnění ropy by podle analytiků mohl přispět silnější dolar.

Americké maloobchodní tržby v dubnu rostly nejvyšším tempem za sedm měsíců, když se zvýšily o 1,4 procenta. Nárůst výrazně překonal očekávání trhu a oslabí obavy, že růst ekonomiky slábne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK