Neměnná splátka znamená zjednodušení úvěru

10.03.2000 | ,
BYDLENÍ


Velké množství lidí, kteří si zakládají smlouvu o stavebním spoření, tak činí z důvodu, že mají zájem o získání úvěru

Velké množství lidí, kteří si zakládají smlouvu o stavebním spoření, tak činí z důvodu, že mají zájem o získání úvěru. Jelikož řádný úvěr je podmíněn určitou výší hodnotícího čísla, je mnoho lidí odkázáno na překlenovací úvěry. U nich je ale často problém

, že výše měsíční splátky je v mnoha případech neúměrně vysoká. Tento neduh se snaží alespoň částečně odstranit Raiffeisen stavební spořitelna se svým novým produktem s názvem Neměnná splátka.

Princip daného produktu je v podstatě velmi jednoduchý. Jedná se o druh překlenovacího úvěru, kde výše splátky ve fázi spoření je shodná se splátkou po překlopení překlenovacího úvěru do úvěru řádného. Zájemce o neměnnou splátku musí složit určité procento z cílové částky na svůj účet u stavební spořitelny a následně

po vyřízení všech formalit, jako doložení bonity, zrealizování zástavy a dalších standardních operací u úvěru, může žadatel úvěr poměrně rychle získat. Výše procenta z cílové částky, kterou je třeba složit před žádostí o překlenovací úvěr, je odvislá od velikosti zvolené cílové částky. U částky ve výši 1 miliónu korun se například jedná o 44 % (účastník čerpá státní podporu). Klesá-li cílová částka, snižuje se i toto procento. U cílové částky 300 tisíc Kč je třeba sloužit pouze 123 tisíc korun, což je 41 %.

Výhodou Nem

ěnné splátky je především jednoduchost, kdy velikost zatížení zůstává po celou dobu trvání úvěrového vztahu konstantní. Příjemce úvěru tak každý měsíc platí stejnou částku. Doba splácení je koncipována na 13 let, kdy první čtyři roky se jedná o formu překlenovacího úvěru, kdy účastník může čerpat státní podporu, a zbývajících devět let je již úvěr řádný. Raiffeisen stavební spořitelna zavede tento produkt již v měsíci březnu.

Zdroj: HN z 10. 3. 2000

Autor článku

Články ze sekce: BYDLENÍ