HN: Vláda chce úlevu na dani za pořízení pokladny do června 2006

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Vláda chce pomoci živnostníkům, kteří by si do poloviny příštího roku koupili registrační pokladnu. Připravuje pro ně slevu na dani z příjmů až do výše 8000 korun na jeden přístroj. Píšou to Hospodářské noviny. Registrační pokladny mají být povinné od roku 2007. Opoziční ODS však chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.

Podle HN vláda riskuje, že stát vydá zbytečně zhruba 1,5 miliardy korun. Právě tolik by podle ministerstva financí stála podpora nákupu necelých 200.000 pokladen. Ministr financí Bohuslav Sobotka si ale od zavedení pokladen slibuje zvýšení výběru daní až o miliardu ročně, ze které by se pak dala hradit státní pomoc na pořízení přístrojů.

"Nebudeme ustupovat. Pokud se ODS pokusí pokladny zrušit, tak musí nést důsledky, včetně nehospodárného nakládání s penězi," řekl Sobotka. Chystanou slevu na dani podporují i lidovci a unionisté, kteří jinak mají k zavedení pokladen výhrady, podotýká list.

HN poznamenávají, že se zatím nezdá, že by plán na daňovou úlevu podnikatele povzbudil k nákupu. "Zahájíme kampaň proti nakupování pokladen, a na tom žádná sleva nic nezmění," řekl listu předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

O zavedení pokladen od ledna 2007 rozhodla sněmovna minulý týden. Předloha nyní čeká na podpis prezidenta republiky. Pokladny mají používat provozovatelé maloobchodu nebo hostinské činnosti. Za porušení zákona by platili pokutu až půl milionu korun. Podnikatelé se zavedením pokladen nesouhlasí.

Cena nejlevnějších registračních pokladen, které lze rozšířit o fiskální paměť, se podle zjištění ČTK pohybuje bez DPH mezi 10.000 až 13.000 korunami. Horní cenová hranice je prakticky neomezená a některé drahé pokladny stojí i 100.000 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK