Itálie čelí další vlně stávek na železnici a v letecké dopravě

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 13. května (ČTK) - Itálii dnes čeká další vlna stávek, ke které se chystají zaměstnanci železniční a letecké dopravy. Letecká společnost Alitalia zrušila více než 200 letů a očekává se, že v poledne zahájí stávku letoví dispečeři. Výluka by měla trvat čtyři hodiny. Na železnici se stávkuje už od čtvrtečního večera od 21:00 a stávka má trvat 24 hodin.

Alitalia sdělila, že většina letů, které musela zrušit, jsou na zahraničních linkách. Další aerolinky, včetně společnosti Air One, rovněž plánují rušení letů. Stávka na železnici bude mít na svědomí výrazná zpoždění prakticky po celé Itálii. Stávku svolala odborová organizace Filt, která pro své členy požaduje lepší pracovní podmínky v nových smlouvách.

Státní provozovatel železnic Trenitalia uvedla, že dopravu na středních a dlouhých trasách většinou zajistí, problémy by neměly na místních trasách nastat ani v ranní a odpolední špičce. Stávky se zřejmě budou konat i za týden, uvedla agentura AP.

Letoví dispečeři jsou nespokojeni a bezpečnostními opatřeními a svolaná stávka by se tedy měla zabývat i tímto problémem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK