Dovozní i vývozní ceny v březnu kvůli silné koruně klesaly

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Dovozní i vývozní ceny v březnu klesaly. Dovozní ceny se snižovaly již třetí měsíc po sobě a klesly o 1,9 procenta, což byl nejhlubší propad od ledna 2003. Vývozní ceny klesly poprvé od března 2003, a to o procento. Hlavním důvodem bylo posílení koruny k hlavním zahraničním měnám, uvedl Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání vzrostly dovozní ceny o 0,2 procenta, vývozní ceny se nezměnily.

Na poklesu dovozních cen se nejvíce podílely stroje a dopravní prostředky, které byly levnější o 6,4 procenta. Zlevnily i dovážené hotové výroby a chemikálie. Naopak vyšší byly hlavně ceny nerostných paliv, a to zejména ropy a ropných surovin.

Také u vývozních cen nejvíce podražila nerostná paliva, hlavně uhlí a ropné výrobky. Zvýšily se ceny chemikálií a polotovarů. Největší vliv na meziroční pokles cen však měly levnější stroje a dopravní prostředky.

Meziměsíční růst dovozních cen byl ovlivněn hlavně zdražením nerostných paliv, zejména ropy a ropných výrobků. Naopak zlevnily stroje a dopravní prostředky. Také u vývozních cen zdražovala hlavně nerostná paliva.

Vnější směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, klesly v březnu na 99,8 z únorové hladiny 100,0. Meziročně klesly na 100,9, což je proti únoru snížení o 0,4 procentního bodu.

Světové ceny zrychlily v dubnu meziroční tempo růstu v úhrnu na 44,1 procenta. Příčinou byl hlavně rychlý růst cen zemního plynu, který podražil téměř o polovinu. Ropa Brent meziročně podražila o 62,2 procenta.

V meziměsíčním srovnání naopak růst světových cen zpomalil na 1,6 procenta, což je nejnižší tempo od loňského prosince. Hlavním důvodem bylo zlevnění ropy Brent o 0,3 procenta. Naopak cena zemního plynu vzrostla o 6,2 procenta.

Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu naznačují budoucí vývoj českých dovozních a vývozních cen, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK