Tůma: Kartel mezi bankami nevidím, razance zásahu ÚOHS překvapivá

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTIŘÍN (u Prahy) 13. května (ČTK) - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma si nemyslí, že by mezi největšími českými bankami existovala dohoda o poplatcích. Překvapila jej proto razance zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil správní řízení kvůli podezření z kartelu mezi třemi velkými bankami. Tůma to dnes řekl na setkání s řediteli českých a slovenských podniků ve Štiříně.

Antimonopolní úřad ve čtvrtek začal zkoumat Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku, které podezřívá z vytvoření kartelu v oblasti poplatků.

"Razance zásahu je pro mě poměrně překvapivá," řekl Tůma. "Připadá mi to hodně silné," doplnil s tím, že ale respektuje nezávislost antimonopolního úřadu. Celá bankovní rada se podle něj rychle shodla, že české bankovní prostředí je dostatečně konkurenční a náznaky kartelu nejsou patrné.

ÚOHS prý před 14 dny žádal po ČNB podkladová data a spolupráci. Tůma byl podle svých slov postupem překvapen a předsedovi úřadu Josefu Bednářovi poslal dopis, kde se ujišťoval o důvodem tohoto postupu.

Podle Tůmy je v České republice hodně menších a středních bank podporovaných zahraničními skupinami, které by vytvoření kartelu nedovolily a snažily se získat co největší díl trhu. Pokud by navíc existovala dohoda o vyšších poplatcích, tak by do země přišla nějaká nová banka, která by se lepšími podmínkami také snažila získat podíl na trhu, domnívá se.

Podíl poplatků na ziscích českých bank je sice podle Tůmy ve srovnání s Evropou poměrně vysoký, ale "nijak neustřeluje". Podle něj má navíc tento stav logické důvody. Průměrné vklady v západní Evropě jsou několikanásobně vyšší, a tamní banky tak prodávají řadu souvisejících služeb. Mohou si proto dovolit nezpoplatňovat tolik běžný účet. K vyšším poplatkům přispívají také rekordně nízké úroky.

Češi si podle guvernéra mohou celkem slušně vybrat a zvolit si takovou banku, která jim vyhovuje. Podle něj je možné, že některé banky o drobné klienty nestojí a soustřeďují se na služby pro bohaté, a tak třeba nasadí velké poplatky za základní služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK