Tůma: ČNB se loni spletla, sazby nemusela tolik zvyšovat

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTIŘÍN 13. května (ČTK) - Česká národní banka se loni spletla v odhadu dalšího vývoje inflace a kvůli obavám z vyššího růstu cen dvakrát zvýšila úrokové sazby. Inflace však přes zrychlení ekonomiky nakonec zůstala nízká a centrální banka proto letos musela sazby opět snížit. Na setkání s řediteli českých a slovenských firem ve Štiříně to řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Loňská dubnová prognóza podle Tůmy počítala se zrychlením ekonomického růstu, který potom skutečně přišel. Zároveň však ČNB čekala, že to povede k růstu inflace. Centrální bankéři počítali i se slabším kurzem koruny, ten se ale vydal k silnějším hodnotám.

Tehdy prý centrální banka udělala "určitou chybu", že dvakrát zvýšila úrokové sazby. Letos tak ČNB musela přistoupit ke trojímu snížení sazeb až na historicky nejnižších 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii.

Poslední snížení úrokových sazeb z minulého měsíce bylo pro finanční trhy zcela nečekané. Tůma však odmítl, že by kvůli tomu centrální banka ke snížení sazeb neměla přistoupit. Odborné studie podle něj ukazují, že kdyby centrální banka dělala rozhodnutí podle projekcí trhu, tak by to vedlo k destabilizaci měnové politiky.

Podle Tůmy je česká ekonomika mnohem citlivější na změny kurzu koruny než eurozóna a ČNB je proto musí brát více v úvahu. Pokud jsou výkyvy kurzu pouze v rozumné míře, tak podle Tůmy není důvod k zásahu. "Pokud se však zdá, že kurz míří jedním směrem, tak se můžeme snažit to do jisté míry kompenzovat," řekl. Připomněl, že prudké posilování koruny v roce 2002 se bance podařilo dobře zvládnout.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK